En af de artikler man kan læse i MDI augustbladet, er historien om hvordan privatinstitutionen Børnehytten på Lolland blev skabt i 2011. Bestyrelsesformand Charlotte Bohn Palle giver et indblik i nogle af de udfordringer, fordele og værdier der var i projektet.

Historien tager afsæt i den velkendte situation med affolkning i et udkantsområde. Men nogle forældre går til kamp for at holde liv i den lille by Kettinge. De starter deres egen institution, som kan noget, mange institutioner i de store byer ikke kan tilbyde. Ved at konkurrere på natur-idyl, og et lille lokalsamfunds nærvær parret med høj pædagogisk kvalitet, lykkes det at få Børnehytten op at stå. I dag er den en lille, velfungerende institution med 22 børnehavebørn og 18 vuggestuebørn.

Man skal vælge sine kampe

Rejsen har dog ikke været uden forhindringer. Charlotte Bohn Palle oplevede bl.a. at kommunen opfattede Børnehytten som en konkurrent. Projektet involverede også en masse frivillige forældre og de forskellige engagements-niveauer har udfordret planlægning og tidshorisonter.

Daniel fra kettinge

”Vi byggede bl.a. et nyt køkken sidste år. ALT blev revet ned fra gulv med isolering til loftbrædder, fjernelse af gammel skorsten og meget mere”, fortæller Charlotte. ”Nogle i vores forældregruppe var meget engagerede i denne kæmpe opgave, men vi måtte sande, at det blev for meget for forældregruppen samt bestyrelsen. Det tog næsten et halvt år inden vi var færdige med hele køkkenet og det var en stor prøvelse for alle, både børn, forældre og personale. Det blev jo lavet af frivillige kræfter for at spare en masse penge, hvilket i bund og grund var godt, men efterhånden som tiden gik og lysten slap op, holdt det hårdt med det sidste. Nu står det der heldigvis, køkkenet, nyt og lækket! - Og vi er blevet den erfaring rigere.

 

Hvis vi på et andet tidspunkt skal have bygget/lavet noget i den skala, vil vi nok få et håndværkerfirma til at gøre det for os, og så betale hvad det koster at få gjort hurtigere. Man kan også nemmere stille spørgsmål og krav til betalt håndværk i forhold til frivilligt arbejde. Der er både positive og negative sider ved begge dele, både tidsmæssigt og økonomisk. Man skal nok sørge for at "vælge sine kampe", som man siger... Vi vil jo gerne kunne trække på vores forældre på andre tidspunkter også, uden at det bliver for stor en mundfuld at have børn i Børnehytten”. 

Ledernetværk støtter privatinstitutionslederne

Hele opstarten af privatinstitutionen har været fuld af læring og skabt tætte relationer, ikke bare mellem familier, men også mellem institution, lokalsamfund og erhvervsliv. Og det har også givet anledning til en helt ny ledergruppe:

”Vores institutionsleder Karin Andersen har startet en ledergruppe op, sammen med ledere fra andre privatinstitutioner i området, for at kunne sparre med dem. Det viste sig, at der også hos andre private ledere var et ønske/ behov for samarbejde. Derfor mødes private ledere fra Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommune nu nogle gange om året.”

  

Læs resten af artiklen i MDI augustblad 2014 (side 4 + 5) HER (link til bladet som pdf)

 

 

(Foto øverst: Forældre arbejder i Børnehytten
Foto nederst: Charlottes søn Daniel midt i det store byggeprojekt)

7. august 2014