MDI (Menighedernes Daginstitutioner) uddelte Gerdaprisen fredag d. 13. september på Københavns Rådhus. Det var Grevinde Alexandra der som MDI’s protektor overrakte prisen og 25.000 kroner sponsoreret af TRYG til prismodtagerne; det fynske netværk af fire selvejende daginstitutioner, Fyrtårnet, og den 81 årige Erna Gudsø der sidste år forærede dem sin kolonihave. Sammen blev de belønnet for et projekt præget af engagement, samarbejde og generøsitet.

MDI formand Peter Birch fremhævede på talerstolen den samfundsretning der kan spores i projektet, og den afgørende betydning som - på overfladen - små ting kan have. En kolonihave er en dør der åbnes til sanseoplevelser og forståelser som er med til at forme børns liv og ”En tur ud i naturen – den store natur i skoven eller den lille natur i kolonihavens vildnis – er altså ikke bare en tur ud i det blå, men en del af den dannelse, som ethvert barn har krav på”.

Indstillingen til prisen kom fra Svendborg Kommune ved borgmester Curt Sørensen, som havde understøttet projektet fra begyndelsen. Han var også blandt talerne og takkede Erna for sit initiativ, og de selvejende daginstitutioner for deres samarbejde, engagement og fleksibilitet.

Der var flere på talerstolen og rose projektet og den gavmilde folkepensionist. Leder fra netværket Fyrtårnet, Bettinna Stryhn, var selv prismodtager, men benyttede chancen til også at takke Erna for i en travl tid at huske alle på det allermest essentielle: kærligheden og omsorgen for hinanden. En rørt Erna Gudsø sluttede talerækken af med at læse op af sit yndlingsdigt, ’Til en misantrop’, af norske Arnulf Øverland. Et digt, der ligesom gaven pointerede hvor værdifuld uselviskhed er: "Hvad din flid har skabt med tanke på dig selv er spildt og tabt”.

Efter grevinden havde overrakt prisen og de små børn fra Svendborg havde sunget deres skræddersyede version af ’Mormors Kolonihavehus’ sammen med den harmonikaspillende Øyvind, var der rådhuspandekager i den smukke festsal.

 

Læs mere om baggrunden for Gerdapris 2013: klik HER (link til side)

Læs MDI formand Peter Birchs tale ved Gerdaprisoverrækkelsen: klik HER (link til pdf)

Læs mere om Gerdaprisen: klik HER (link til side)


Link til fotoalbum fra Gerdaprisen 2013 på MDI’s Facebook side: Klik HER
 (link til MDI på Facebook)


Hør Arnulf Øverlands digt 'Til en misantrop' (på originalsproget): Klik HER
 (link til oplæsning på Youtube)

 

 

16. september 2013